Doa Abu Darda’

Baru-baru ini rumah kawan PakCu dimasuki pencuri lagi. Nasibnya baik berbanding sebelum ini. Tiada apa yg hilang. Ada banyak amalan/doa yg kita boleh amalkan agar rumah kita selamat dari sebarang bahaya/khianat antaranya dengan mengamalkan Doa Abu Darda’

 

Terjemahan maksud:

โ€œYa Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada Tuhan bagiku kecuali hanya Engkau. Pada-Mu aku bertawakkal, dan Engkau Tuhan ‘arasy yang agung. Apa yang dikehendaki Allah pasti terjadi, dan apa yang tidak dikehendaki-Nya pasti pula tidak akan terjadi. Tiadalah daya upaya dan tiada pula kekuatan kecuali hanya dengan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung. Aku yakin, bahawasanya Allah berkuasa atas segala sesuatu dan bahawasanya Allah meliputi segala sesuatu dengan ilmunya.

Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan diriku dan dari kejahatan segala makhluk yang melata, Engkaulah yang memegang ubun-ubunnya. Sesungguhnya Tuhanku sentiasa berada di jalan yang lurus.โ€

Kisah Asal:
Menurut riwayat Ibnu Sunny, seorang lelaki datang kepada Abu Dardaโ€™ lalu berkata: โ€Wahai Abu Dardaโ€™, saya lihat rumah engkau telah terbakar!โ€Abu Darda’ menjawab: “Bukan rumahku, kerana aku telah mendengar Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa membaca doa ini (doa di atas) pada waktu pagi, terhindar dia dari bencana yang mungkin menimpa dirinya, ahli keluarganya dan hartanya.Sekiranya doa ini dibaca pula di waktu petang hari, maka terpeliharalah dari bencana yang mungkin menimpa dirinya, ahli keluarganya dan hartanya di malam hari.”ย Aku telah membaca doa itu pada waktu pagi hari ini.”

Lalu Abu Dardaโ€™ mengajak sahabatnya ke rumahnya untuk menyaksikan peristiwa kebakaran itu. Maka ternyatalah bahawa rumah-rumah di sekitar rumah Abu Dardaโ€™ sudah habis terbakar semuanya, sedangkan rumah Abu Dardaโ€™ masih kekal terpelihara.

 

Sumber: Di balik Sana

Comments

Published by

PakCu

I'm a simple person

%d bloggers like this: