The Rise of AI: Unleashing the Power of Artificial Intelligence

Introduction

Artificial Intelligence (AI) has emerged as a transformative force, revolutionizing industries and reshaping our world. With its exponential growth and advancements, AI has become an integral part of our daily lives, from voice assistants and personalized recommendations to autonomous vehicles and smart cities. In this article, we explore the remarkable rise of AI, its impact on various sectors, and the future possibilities it holds.

Defining AI

Artificial Intelligence refers to the development of computer systems capable of performing tasks that typically require human intelligence. It encompasses a range of technologies, including machine learning, natural language processing, computer vision, and robotics. By analyzing vast amounts of data and learning from patterns, AI systems can make predictions, recognize patterns, and automate complex tasks.

AI in Everyday Life

AI has seamlessly integrated into our daily routines, enhancing our experiences and simplifying tasks. Voice assistants like Siri and Alexa have become household companions, responding to our queries and executing commands. AI algorithms power personalized recommendations on streaming platforms, e-commerce websites, and social media, helping us discover relevant content. Moreover, AI has made its way into healthcare, finance, transportation, and entertainment, augmenting efficiency and decision-making processes.

AI in Industries

a. Healthcare: AI has the potential to revolutionize healthcare by analyzing medical data, diagnosing diseases, and assisting in treatment decisions. It can detect patterns in patient data, predict disease outcomes, and optimize medication regimens. AI-powered robots can also assist in surgeries, reducing human error and improving precision.

b. Finance: The financial industry has embraced AI for fraud detection, algorithmic trading, and risk assessment. AI algorithms can analyze vast amounts of financial data in real-time, identifying anomalies and suspicious patterns. This technology enables quicker, more accurate decision-making and helps prevent fraudulent activities.

c. Transportation: AI is reshaping the transportation sector with autonomous vehicles. Self-driving cars powered by AI algorithms can navigate roads, recognize obstacles, and make real-time decisions. This technology has the potential to reduce accidents, optimize traffic flow, and provide more efficient transportation solutions.

d. Manufacturing: AI-driven automation has transformed the manufacturing industry, improving productivity and reducing costs. Robots equipped with AI capabilities can perform repetitive tasks with precision and efficiency. AI systems can also optimize supply chain management, predicting demand patterns and streamlining inventory management.

Ethical Considerations

As AI becomes more pervasive, it raises ethical concerns that need careful attention. Issues like bias in algorithms, privacy invasion, and job displacement need to be addressed. Developers and policymakers must ensure transparency, accountability, and fairness in AI systems. Regulation frameworks should be in place to protect individuals’ rights and prevent misuse of AI technologies.

The Future of AI

The future of AI holds immense potential. As technology continues to advance, AI systems will become more sophisticated, capable of understanding complex human emotions, reasoning, and creativity. We can expect AI to play a significant role in solving grand challenges like climate change, healthcare accessibility, and sustainable development. Collaboration between humans and AI will enable breakthrough innovations, making our world smarter and more efficient.

Conclusion

The rise of AI has been nothing short of transformative. From its integration into our everyday lives to revolutionizing industries, AI has showcased its capabilities in various domains. As we move forward, it is crucial to harness the power of AI ethically and responsibly, ensuring that its benefits are accessible to all. With continued research, collaboration, and careful consideration of ethical implications, AI will undoubtedly shape a future that is smarter, more efficient, and filled with boundless possibilities.

p/s: This article was generate by ChatGPT

Comments

Kalau Masak Nasi Untuk Sorang Makan, Lagi Mudah Guna Cawan. Tiada Kerak, Tak Membazir

Nak makan nasi sorang je dan bila masak dalam rice cooker jadi berkerak pulak. Sudahnya nasi dapat sikit saja, nak kena basuh periuk lagi. Leceh la juga.

Sebenarnya jika nak masak nasi dalam kuantiti sikit atau sorang makan ada cara yang lagi mudah dan tak membazir akibat kerak. Caranya masak nasi guna mug atau cawan saja. Langkahnya dikongsi oleh Amalina Aziz.

1. Ambil beras dalam setengah mug dan basuh seperti biasa. Kalau nak 2 mug nasi, buat lagi satu.

2. Kemudian isikan air ke dalam mug agak-agak sampai hampir penuh. Beras tadi anggarkan dalam separuh mug.

Saya guna mug seramik kaca supaya tak pecah. Boleh juga guna cawan / bekas stainless steel kalau ada. 

3. Kemudian, isikan pula air dalam periuk rice cooker lebih kurang separuh penuh.

4. Akhir sekali, boleh tekan butang ‚Äėcook‚Äô dan masak macam biasa.

Tadaa…. Beginilah hasilnya bila dah siap masak. Senang saja kan?

Kalau Masak Nasi Untuk Sorang Makan, Lagi Mudah Guna Cawan. Tiada Kerak, Tak Membazir

Semoga bermanfaat.

Sumber: VanilaKismis.My

Comments

Cara Mengecat Rumah Dengan Betul, Tak Bercapuk Dan Tak Perlu Ulang Dua Kali

Musim PKP ni semakin ramai yang kreatif, mungkin disebabkan 24 jam duduk di rumah jadi perlukan suasana baru yang lebih segar untuk diri dan keluarga. Cara termudah untuk menimbulkan ruang yang selesa adalah dengan penggunaan cat baru pada dinding rumah. Tapi bila bab mengecat rumah tidak semudah yang kita sangka.

Terdapat teknik yang perlu anda ketahui bagi memastikan proses mengecat lancar dan dapat hasil yang diimpikan. Ikuti perkongsian saudara Azlan Mohamad ini dalam pemilihan warna dan teknik mengecat yang betul untuk anda semua pembaca Pesona Pengantin.

Assalamualaikum.. Sy perhatikan ramai yang mengecat dan hasilnya tidak seperti yg didambakan.Jadi, disini sy sebagai bekas pekerja kedai hardware yg menjadi dealer cat jotun ingin kongsikan beberapa tips basic mengecat..sy bukan pakar atau tukang cat, cuma tahu serba sedikit mengenai cat.

1) Mula2 kena la pilih warna2 pilihan anda

Warna yang sesuai dan sedap mata anda memandang (yelah rumah korang bukan rumah org lain.. Org lain tau nk kecam, kritik je kan. Pilihan warna boleh dapatkan / dirujuk template warna daripada kedai2 cat berhampiran anda. Pergi la ke kedai cat dan tengok lah betapa pening nya nak pilih colour (perempuan pakar bab2 ni.. Sebab dia akan bagi warna yang pelbagai tone, contohnya merah.. Ada merah anggur, merah cherry, merah mawar, merah jambu, merah hati segala mak bapak merah la which is yang org lelaki panggil MERAH je..haha)boleh rujuk gambar contoh sy letak tu..

2) Kene tahu nak cat dalam rumah atau luar rumah



Sebab cat dinding didatangkan dalam dua jenis biasanya. Untuk exterior (dinding luar) and interior (dinding dalam) paint. Ini jugak penting terutama nak cat bahagian luar.. Kena pilih yg exterior sebab mmg cat exterior direka khas untuk lebih tahan cuaca, air, dan tahan maki untuk jiran yg mulut puaka kata colour tu tak lawa..

3) Cat juga ada pelbagai gred and pelbagai pilihan

Ada cat yang kurang bau, ada yang berbau hangit,berbau oren, ada yang berkilat ada yang x berkilat dan kalau x salah ada cat yang boleh sental balik kalau anak2 conteng..

4) Cat pun ada pelbagai jenama, nippon, jotun, dulux and pelbagai lagi

Untuk sy, sy rekemen jotun la sbb sy kerja dgn jotun dulu..haha..tapi realitinya mmg cat dari jenama Jotun menjadi pilihan hasil perkongsian daripada tukang2 cat, cat Jotun lebih berkualiti. Cat sekarang kebanyakkannya water based yang mana lebih mesra alam sekitar, lebih selamat dan senang tanggal kalau terpecik ke lantai ke apa ke..

5) SEALER/PRIMER (cat alas)


Yang ni bahagian yang penting dalam menentukan warna pilihan anda nnti jadi seperti yg diimpikan atau sama tone seperti dlm catalog yg anda tgk kt kedai masa beli td.. Sebelum anda cat rumah, lihat dahulu adakah disana terdapat keperluan untuk mengecat sealer terlebih dahulu sebelum anda terus cat colour base (cat warna pilihan anda). Biasanya cat sealer akan apply bila pertama kali mengecat dinding rumah which mean dinding memang kosong atau……… atauuuuuuuuu…..

Anda nak re-paint your dinding rumah sekiranya dinding tersebut cat2 lama sudah tanggal dan menggelembung teruk. Tapi anda haruslah buang semua cat2 lama terlebih dahulu….kikis…gosok…barulah apply cat sealer. Biasanya kalau cat lama anda masih elok, gelembungnya sikit2 saja…x perlu la menambah kerja yer. Cat sealer sebenarnya bagus kerana dia melindungi cat warna anda daripada kelembapan dinding dan mebuatkan cat warna anda melekat lebih kuat pada dinding dan nampak lebih naik tona nya..

6) Kesilapan ramai orang ialah menjadikan cat warna putih sebagai cat sealer.

Its absolutely wrong la kata kak lina pom pom.. Cat sealer TAK SAMA dengan cat putih jadi alas..Fungsi sealer adalah melindungi cat colour.. Kalau anda guna cat putih, dia kurang melindungi, dia curang..jadi colour yang anda nak jadi xseperti colour dlm code anda tgk atau akan jadi tompok2 putih.. Cat sealer warnanya mmg putih, tapi x seputih warna putih cat colour. Anda alas 4 atau 5 kali sekalipun cat sealer xkan bertukar menjadi putih pekat kerana fungsinya bukanlah sebagai cat base. Jangan terkejut tengok dinding anda warna x rata…bertampung2 putihnya…itu biasa..kerana itu cat sealer. Biarkan benda tu.. Kerana sealer sebagai alas sahaja xperlu cntik2..

7) Selepas tu bila cat sealer dah kering (lebih kurang 2 jam) boleh la mula cat dengan warna pilihan anda.

Kacau terlebih dahulu‚ĶIni juga bahagian penting untuk cat.. Biasanya jika cat tidak dikacau rata, atau tidak digoncang akan membuatkan colour sedikit lari atau membuatkan anda sukar untuk mengelek roller cat.. Boleh kacau pakai kayu ke‚Ķbesi ke.. Seeloknya anda cari satu lagi bekas yg lain anda jadikan cat tu mcm ‚Äúteh tarik‚ÄĚ..barulah cat tu betul2 bergaul atau bergelumang sesama sendiri..Tukang cat biasa akan guna teknik bancuhan teh tarik ni.. Untuk cat jotun, xperlu tambah air untuk mengecat.. Tambah air hnya bila anda simpan cat itu dan nak cat balik kesesokkan harinya.. Itupon hnya letak sedikit air.. Jgn nk jimat sgt tmbah air banyak nnti colour dh tak cantik, xpekat..

8)Teknik mengecat



Ramai org igt mengecat merupakan satu perkara yg senang.. Gelek2 roller nnti jadilah colour yg kita nak tu.. Makkkk kau.. Kalau senang cmtu takkan tukang cat mintak upah mahal2..cat pon ade teknik2 dia.. Yg sy tau teknik yg senang dan berkesan ialah cat menggunakan teknik W atau M..Maksudnya arah gelekkan roller tu ikut bentuk huruf W atau M tu.. Lapisan pertama cat akan kelihatan tidak rata…tetapi jangan panik… Biarkan je…jangan salahkan skill cat anda….

Tunggu sehingga lapisan pertama kering…dan mulakan dengan lapisan kedua. Cat sekarang cepat kering..mudah dibersihkan sekiranya kena tangan just cuci dengan air. Sekiranya anda menggunakan cat yang easy clean, kotoran pada dinding nanti pun mudah untuk dibersihkan. Selepas lapisan cat kedua selesai, anda akan menikmati warna sebenar cat anda..taraaaaaaa (Tak sabar nak suruh jiran tengokkk gitewww perasaannya)

Ok.. rasa itu la dulu kot perkongsian serba sedikit yg saya tahu.. Sy bukan pakar, nnti ade yg xbetul boleh betulkan.. Sy bg yg basic yg betul untuk cat.. Kalau dah guna kaedah ni, masih lagi cat xlawa dan xrata tgk pulak bergantung kepada keadaan dinding, plaster dan sebagainya faktor lain ya.. Yg penting jgn guna CAT MURAH kalau utk rumah sendiri.. Nk puas hati guna cat yg berkualiti mcm jotun, nippon, deluxe.. Mahal ckit tp mmg berpuas hati..

KREDIT : Pesona Pengantin

Comments

7 Langkah Ini Dapat Hilangkan Sakit Tekak Dengan Segera

‚ÄúDah mula gatal-gatal tekak, sampai nak telan air pun rasa perit. Kalau boleh garu dalam anak tekak ni memang dah lama buat dah. Nak kata banyak minum ais atau air sejuk, tak ada pun. Agaknya cuaca panas sangat kat luar tu, itu yang tekak ni jadi perit semacam. Bolehkah hilangkan sakit tekak tanpa perlu jumpa doktor?‚ÄĚ

Memang rasa gatal dan tidak selesa dibuatnya kalau kena sakit tekak ini. Makan ubat sakit tekak pun sekejap sahaja leganya.

Tapi takkan nak makan gula-gula atau¬†‚Äėlozenges‚Äô¬†sepanjang masa. Nanti sakit tekak tak hilang, tapi kena¬†diabetes¬†pula sebab asyik makan benda manis.

Jadi segera amalkan langkah di bawah untuk menghilangkan sakit tekak agar tidak melarat.

1688835


7 LANGKAH INI DAPAT HILANGKAN SAKIT TEKAK DENGAN SEGERA

1. KUMUR DENGAN AIR GARAM

Air garam membantu mengurangkan bengkak dan radang di membran mukus. Tindakan ini secara tak langsung membantu hilangkan sakit tekak.

Lakukan tiga kali sehari dan elak buat berlebihan kerana ia akan mengeringkan tisu lembut sekitar dalam mulut, menjadikan keadaan semakin buruk.

Cara mengatasi tekanan darah tinggi

2. MINUM CUKA EPAL YANG DICAMPUR MADU

Kandungan asid dalam cuka ini membunuh bakteria dalam mulut. Madu pula mampu hilangkan sakit tekak dengan lebih berkesan. Campurkan sesudu cuka dan madu dalam air suam dan minum.

Tidak pun, masukkan dua sudu cuka dalam setengah cawan air suam dan kumur sekali sehari.

sakit gastrik apple cider

Foto Kredit: popsugar.com.au

3. HISAP BAWANG PUTIH

Bawang putih mengandungi bahan yang dipanggil allicin. Ia membunuh bakteria dan kuman yang menyebabkan radang dan kegatalan pada tekak.

Ambil dua ulas bawang putih dan masukkan setiap satu dalam mulut di bahagian pipi seperti makan gula-gula. Hisap dan sesekali gigit bawang putih untuk mengeluarkan allicin. Lakukan sekali sehari.

Siap-siap kopek bawang

Bawang putih

4. SEDUT WAP PANAS

Wap panas membantu hilangkan sakit tekak dan melancarkan pengaliran udara dalam hidung yang tersumbat.

Kalau nak lagi berkesan, titikkan sedikit pudina atau aromaterapi untuk membantu melegakan liang pernafasan.

5. BANYAKKAN REHAT DAN MINUM AIR

Bila sakit tekak, badan pun rasa kurang selesa dan cepat letih. Jadi, berehatlah sebanyak mungkin.

Jangan lupa minum air dengan banyak terutamanya air masak, jus oren dan teh herba.

Seperkara lagi,¬†‚ÄėKatakan Tidak‚Äė¬†pada air kopi dan air gas!

Banyakkan minum air masak (bukan air bergula)

Banyakkan minum air masak (bukan air bergula)

6. KUNYAH BUNGA CENGKIH

Bunga cengkih pernah digunakan sebagai bius di kalangan doktor gigi kerana ia mampu melegakan sakit gigi, sakit dalam mulut dan sakit tekak lantaran ia mengandungi eugenol yang bertindak seperti natural pain killer.

Mengunyah bunga cengkih akan mengeluarkan eugenol ini dan secara tak langsung memberi rasa kebas dalam mulut sehingga tekak.

hilangkan sakit tekak

Foto Kredit: eda-land.ru

7. MINUM JUS BUAH DELIMA ORGANIK

Buah delima mengandungi antioksidan yang dapat melawan jangkitan dalam mulut dan tekak dan astringents, iaitu sejenis bahan yang bertindak balas dengan tisu badan.

Apabila terdapat perubahan dalam tisu badan, ia akan hilangkan sakit tekak dan mengurangkan bengkak serta kesakitan. Minum jus delima tiga kali sekali.

Foto Kredit: healingthebody.ca

Foto Kredit: healingthebody.ca

SEBAIK SAHAJA TEKAK MULA BERASA GATAL,

…jangan buang masa dan amalkan langkah di atas dengan segera. Ia bukan sahaja mudah tetapi juga murah kerana banyak mengguna bahan semula jadi.

Namun, sekiranya ia masih berlarutan, pastikan anda mendapatkan nasihat doktor untuk hilangkan sakit tekak. Jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan jangkitan atau demam pula.

Silalah cuba!

Sumber: SirapLimau.Com

Comments

Jomlaunch Edisi Ke-9

Pengenalan

JomLaunch merupakan salah satu acara komuniti yang popular dan sering menyaksikan pelbagai produk dan idea baru dilancarkan melaluinya. Pada 04-08 Oktober 2021 telah berlangsung acara Jomlaunch Edisi Ke-9 yang dianjurkan oleh komuniti Facebook Group JOMWEB. Melalui acara ini, programmers, developers, UI/UX designers, pakar security, dan lain-lain penggiat ICT tanah air berhimpun untuk mengetengahkan projek-projek mereka. Ini semua bagi meraikan bakat dan kepakaran ICT tanah air, dan mengambil peluang untuk kenal mengenali dan belajar daripada satu sama lain.

Seperti edisi sebelum ini, penganjuran Jomlaunch Edisi Ke-9 juga diadakan negara masih lagi berada dalam era pandemik COVID-19. Untuk itu Jomlaunch Edisi Ke-9 diteruskan lagi secara digital melalui aplikasi Airmeet.

Format Acara Jomlaunch Edisi Ke-9

Untuk sesi kali ini, Jomlaunch telah merancang untuk mempelbagaikan aktiviti bagi memeriahkan acara yang diadakan. Bermula dengan sesi pagi iaitu perkongsian  daripada projek terpilih untuk membentangkan projek mereka kepada umum. Kemudian sesi perkongsian ilmu teknikal dan bisnes startup dan ICT daripada pakar dan mereka yang berpengalaman dari dalam dan luar negara pada sebelah petang dan malamnya. Tidak lupa juga sesi networking untuk memberi peluang kepada peserta untuk berkongsi diskusi mengenali co-founder bisnes, klien, kenalan dan pelbagai lagi.

Seperti edisi yang diadakan sebelum ini, setiap sesi pembentangan projek terpilih akan diakhiri dengan soalan kuiz kepada peserta dan merebut hadiah menarik yang ditawarkan. Istimewa pada edisi kali ini, pencarian telur emas (Gold Egg) diperkenalkan bagi membolehkan peserta menambah mata QR Code yang juga melayakkan peserta menerima kategori hadiah istimewa.

Projek-projek Yang Dibentangkan

Jomlaunch Edisi Ke-9 2021 kali ini telah menampilkan kategori baru iaitu untuk penuntut ICT membentangkan projek-projek mereka. Kategori penuntut ICT ini ditaja oleh RunCloud. Setiap kali penganjuran Jomlaunch diadakan, pasti akan ada projek-projek yang mempunyai nilai dan impak yang besar.

Antara projek-projek yang dibentangkan sepanjang 5 hari acara ini diadakan ialah:

  1. SecurePay oleh Amir Haris – SecurePay is the official payment platform for Jomlaunch which using security feature (ISO/IEC 15408)
  2. Workbeat oleh Samantha Liew – An establish digitalized HR Management which using PHP, CakePHP and jQuery in the development
  3. eKV oleh Muhammad Hanis Irfan – A centralized system for Kolej Vokasional student. Invented to ease the access for Lecturers and Student, and integrating the different features into one easy access portal
  4. TutorXcess oleh Ziyad Rashid – A one stop solution for Tutor and Class booking. This will simplify the process in choosing tutors based on user’s preferences. It is also a platform for tutors to promote their class and teaching expertise
  5. EasyDrop oleh Siti Nabilah – A system that applied a contactless delivery approach for users. No more hassle in receiving the parcel ie: waiting for delivery. Just drop the parcel into Easy Drop and there will be tracking by SMS platform
  6. Planet Mahir oleh Ferdy Fauzi – platform perkongsian kemahiran dalam talian berbentuk Video On Demand (VOD) pertama di dunia yang menggunakan Bahasa Melayu dalam penyampaian di mana ia boleh diakses melalui laman web dan aplikasi mudah alih
  7. IBEDS oleh Dr. Alia Nadhirah – Integrated Bed Entry and Database System
  8. GetOTP oleh Fathur Rahman – With just a simple API call, you can implement your one time password authentication flow without worrying about retry or multiple authentication channel logic
  9. BDxAcademy oleh Khairul Fikri – Membantu pelajar untuk membina projek dan mendalami penggunaan Arduino dan Raspberry Pi
  10. AIRDrone oleh Said Zalehan Said Johan – The drone that powered by an autonomous system by using Python language. The drone build from manual control to the drone that control by itself
  11. C-HAT oleh Raja Hafiz – A¬†mobile application for Ampang Hospital services, where their tagline is “Do not come to the hospital”
  12. ToyyibGold oleh Nurina Amira Mohd Isham РA platform to provide online physical gold trading opportunities
  13. Juno oleh Ariff Azraai – Open source intelligence data hub. Help people to analyze current affairs
  14. Stafy oleh Erymuzuan РA Human Resource Management System for SMEs and SMEs that is almost free to use
  15. Dynanity oleh Said Nizamuddin Nadim – eunification Literacy For Dynamic Evaluation With Artificial Intelligence project, a student final year project (FYP) organizing and judging system
  16. PetotumVET oleh Shifa Azahar РA management system for veterinary clinics
  17. Playlab Classroom oleh Ridzwan Azhar – An interactive gamification learning platform for kids (3 – 7 years old)
  18. Lapasar Wholesale oleh Farhan Syah – Lapasar Wholesale aims to improve the supply chain process of SMEs mainly in the Restaurant and Groceries by providing a platform to buy supplies and on-demand supply logistic
  19. Teamfantasia oleh Shahrir Bahar – The Malaysia Super League (Liga Super Malaysia) is the men’s top professional football division of the Malaysia football league system
  20. KUIS E-Voting System oleh Luqman Haqeem – KUIS E-Voting System project
  21. Parkir Pintar Kecerdasan Buatan oleh Hamizi Jaminan – Artificial Intelligence Smart Parking project, which is an intelligent parking management system (using AI)
  22. Open Petro oleh Muhammad Farhan Helmy – Petrol Station Automation System with IoT Pump
  23. TropikaAG oleh Farid Jasni РDemocratizing AI, machine learning and tech to every farmers. A garden management system built using .Net
  24. Basetribes oleh Ramzan Rozali – WordPress CRM plugin that help to identify your top 20 customers and make them repeat orders by contacting them via whatsapp
  25. Stencil oleh Shulhi Sapli – Stencil is an image generation API that automatically creates share images for your content from custom templates

Seperti edit sebelum ini, sesi pembentangan Jomlaunch Asia Conference edisi ke-9 ini juga tidak kurang menariknya oleh speaker-speaker jemputan berikut:

  1.  Build your High Concurrency App with PHP and Swoole oleh Albert Chen -How to build high concurrency app with PHP and Swoole? A coroutine-based asynchronous PHP programming framework
  2. StoreApp – One Platform, Multiple Ways To Sell oleh Tan Yin See – A comprehensive app that aims to make the store management experience easier and efficient for consumers
  3. The Freelancer’s Guide to Building a Sustainable Digital Business oleh Nathan Onn – Sharing about the freelance framework ‘One Coder Agency: The Freelancer’s Guide to Building a Sustainable Digital Business’
  4. Hyper Freelance oleh Ben Issen – Discovered more on the bright side of freelancing. Also introduced the Hyper Freelance model that consist of three activities: freelancing, teaching and product building
  5. Let it Crash! An approach on Building Reliable Services oleh Hatta Zainal – Sharing the ‘Let it Crash’ concept using Erlang technology and how the approach can be used in app development
  6. NFT’s Future Potential oleh Irsyad Saidin – NFT’s Future Potential from a variety of technology such as Smart Contract, Solidity, including the use cases, and much more
  7. Fundamentals of Application Performance Tuning oleh Radzi Tajuddin – A sharing session about the ‘Fundamentals of Application Tuning’
  8. How to Build an Audience-Driven Business oleh Arvid Kahl – The Bootstrap Founder sharing the business ideas generation which derive from the audience perspective

Pada sesi sebelah malam, perkongsian yang hebat daripada pembentang-pembentang berikut:

  1. Kisah Bermulanya Noor App – Izzairi Yamin – Some helpful hacks for developer and tips for startup, apart from the development journey of The Noor App
  2. Digital Marketing oleh Syahmi Sadan – How to market the products through three structures of FB Ads which are Campaign, Ad Set and Ad?
  3. How to DIY Your Dream Career? oleh Safinah Mohd Zin – How to figure out either my salary is reasonable with my position and skillset? How to DIY my resume with the right content?
  4. DevOps: Pengaruhnya Kepada Pengurusan Projek oleh Harisfazillah Jamel dan Fazli Azran – What is the role of DevOps in project management? Who is responsible in DevOps? How to adopt DevOps in project management?
  5. Kisah Bermulanya Baituljannah oleh Muhammad Azrain – One of the main Jomlaunch 2021 supporters. A digital matchmaking platform for Muslims which launched in March 2018. How does Baituljannah come into the picture in the first place?

Pandangan peribadi saya, penganjuran Jomlaunch Edisi Ke-9 kali ini telah mencapai sasarannya kerana tempoh 5 hari yang dirancang telah diisi dengan penuh perkongsian ilmu dan teknologi ICT daripada pembentang-pembentang yang hebat dan telah mempunyai nama dalam industri ICT di Malaysia khususnya. Ucapan terima kasih saya kepada tuan Diktator Dino Iszuddin yang telah bertungkus lumus bersama pasukkan bagi menjayakan program ini. Dan tidak lupa juga kepada semua sponsor serta mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam acara sebegini.

Harapan saya agar acara sebegini diteruskan lagi pada masa-masa akan datang dengan menjemput mana-mana VVIP yang dalam bidang berkaitan agar program seperti ini mendapat perhatian pihak yang lebih sewajarnya untuk mengangkat industri ICT tanah air dengan menggunakan kemampuan dan kepakaran anak Malaysia.

Comments

Sanding Sealer : Salah Satu Bahan Finishing yang Penting untuk Kayu

Penggunaan sanding sealer saat melakukan finishing kayu adalah hal yang penting, hasil finishing kayu akan lebih maksima dengan sanding sealer. Jika anda ingin melakukan finishing kayu natural, sanding sealer adalah bahan finishing yang tepat untuk digunakan. Sanding Sealer dapat digunakan untuk finishing interior dan eksterior, serta dapat digunakan untuk Lantai Kayu.

Sudahkah Anda menggunakan sanding sealer untuk bahan finishing Anda? Jika belum maka Anda harus mencoba untuk menggunakannya. Sanding sealer adalah salah satu bahan finishing yang memberikan warna natural atau transparan pada kayu dan juga berfungsi untuk menjadi lapisan atas sekaligus lapisan bawah.

Sanding Sealer, Bahan Finishing Yang Penting Untuk Kayu

Pentingnya Aplikasi Sanding Sealer Dalam Finishing Kayu

Pentingnya sanding sealer dalam aplikasi pada furniture kayu adalah untuk menutup pori-pori kayu. Sanding sealer yang berfungsi sebagai main coat ini akan menutup pori kayu sehingga tidak berfungsi untuk menghisap kelembaban udara dan akan menghambat proses kerusakan pada furniture kayu.

Sebagai lapisan main coat juga berfungsi sebagai melindungi lapisan coating di bawahnya, menutup serta memperbaiki adanya cacat pada kayu. Dari bagian estetika, sanding sealer juga memiliki fungsi untuk menghaluskan tekstur sekaligus memperindah tampilan dari media kayu yang telah difinishing.

Sanding Sealer, Bahan Finishing Yang Penting Untuk Kayu

Jika Anda ingin menggunakan sanding sealer maka pelajari terlebih dahulu apa saja jenis sanding sealer yang beredar di pasaran. Untuk mendapat kualitas finishing natural terbaik dengan sanding sealer, pastikan anda menggunakan sanding sealer yang berkualitas.

Jenis Sanding Sealer Untuk Finishing Kayu

Terdapat dua jenis sanding sealer yang dapat anda gunakan untuk finishing natural pada kayu. Yaitu sanding sealer solvent based dan sanding selaer water based. Kedua jenis sanding sealer ini tentu memiliki perbedaan, baik dari kandungan bahan yang terdapat didalamnya, cara aplikasi, hingga hasilnya.

Sanding sealer solvent based adalah bahan finishing yang menggunakan thinner sebagai pelarutnya. Thinner adalah bahan yang cukup berbahaya dalam sisi kesehatan. Dalam jangka panjang gangguan kesehatan karena penggunaan thinner terus menerus dapat merusak syaraf dan juga gangguan pernapasan.

cat water based vs solvent based

Hal tersebut diakibatkan adanya logam berat seperti formalin dan merkuri bahkan kandungan logam berat yang berbahaya lainnya. Jika Anda ingin mendapatkan bahan finishing yang aman dan bebas dari gangguan kesehatan tersebut maka gunakanlah sanding sealer water based yang tidak menggunakan thinner sebagai pealrutnya.

Sanding sealer water based adalah bahan finishing yang terbuat dari air dan menggunakan bahan pelarut air. Apabila dilihat dari segi budget, dibandingkan dengan sanding sealer yang menggunakan thinner sanding sealer water based akan lebih hemat. Anda tidak perlu membeli thinner dengan harga 32 ribu per kalengnya, Anda cukup menyediakan air sebagai bahan pelarut.

Selain itu, sanding sealer water based juga lebih aman untuk digunakan karena tidak menggunakan bahan kimia  seperti thinner untuk pelarutnya. Jika anda ingin menggunakan sanding sealer yang lebih mudah dan aman, anda bisa memilih menggunakan sanding sealer water based.

Cara Aplikasi Sanding Sealer Yang Mudah

Saat anda memulai proses finishing, anda pasti perlu melakukan tahap persiapan. Begitu juga saat anda ingin mengaplikasikan sanding sealer. Anda perlu melakukan pengamplasan pada permukaan kayu untuk menghaluskan permukaan kayu agar hasil finishing anda lebih maksimal.

Sanding Sealer, Bahan Finishing Yang Penting Untuk Kayu

Langkah Aplikasi Sanding Sealer Saat Finishing Kayu :

  • Lakukan pengamplasan pada seluruh permukaan kayu hingga halus merata. Langkah ini juga dapat membantu anda memotong bulu kayu sebelum diaplikasikan sanding sealer. Jangan lupa untuk membersihkan debu sisa pengamplasan.
  • Encerkan sanding sealer sesuai dengan petunjuk dan jenis sanding sealer yang anda gunakan. Jika anda menggunakan sanding sealer water based, anda bisa mengencerkannya dengan air bersih pada perbandingan 2:1. Kemudian anda bisa mengaplikasikan sanding sealer dengan kuas maupun spray gun.
  • Aplikasikan sanding sealer secara halus dan merata. Tunggu kering sempurna lalu lanjutkan dengan proses pengamplasan. Proses ini dilakukan untuk memotong bulu kayu dan menghaluskan permukaan finishing nantinya.
  • Ulangi proses aplikasi sanding sealer agar hasil finishing furniture kayu menjadi lebih maksimal. Tunggu lapisan sanding sealer mengering sempurna. Lakukan pengamplasan secara ambang menggunakan kertas amplas nomor 400. Pastikan untuk membersihkan debu sisa pengamplasan tersebut.
  • Setelah sanding sealer diaplikasikan, anda bisa melanjutkan proses finishing menggunakan lapisan top coat. Aplikasi ini juga berguna untuk melindungi lapisan sanding sealer pada furniture bekerja lebih lama dan maksimal.

Rekomendasi Merk Sanding Sealer Terbaik

Sumber: Catkayu.Com

Comments

Dr Hamid Arshat kongsi 9 cara mencerdaskan otak anak dan keluarga

Otak merupakan bahagian badan paling penting dan perlu dijaga dengan sebaiknya. Dengan itu, Dr Hamid Arshat berkongsi petua dan cara menjaga kecerdasan otak supaya lebih sihat bermula dari kanak-kanak sehingga dewasa

Pakar Bidan dan Sakit Puan, Dr Hamid Arshat baru-baru ini telah berkongsi 9 cara mencerdaskan otak yang diamalkan sejak dahulu seperti mana yang dilakukan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Disebabkan itu, walaupun sudah menjangkau usia 73 tahun, Dr Hamid Arshat masih sihat dan mampu melakukan setiap pembedahan untuk pesakitnya sama ada kelahiran, rawatan fibrioid dan lain-lain.Generasi muda boleh ikuti dan jadikan 9 cara mencerdaskan otak yang dikongsikan ini sebagai panduan untuk lebih sihat dan cergas setiap hari hingga ke usia tua.

9 cara mencerdaskan otak dikongsikan Dr Hamid Arshat 

#1. Amalkan gaya hidup sihat 

cara mencerdaskan otak, cerdaskan otak, kecerdasan otak, cara menjaga kesihatan otak, kesihatan otak, petua kecerdasan otak, cara menjaga kecerdasan otak kanak-kanak, cara menjaga kecerdasan otak orang dewasa, petua kecerdasan fungsi otak

Menurut Dr Hamid Arshat, apabila usia melebihi 70 tahun, ada risiko untuk penyakit alzheimer iaitu penghidap nyanyuk dan kehilangan daya ingatan.

Oleh sebab itu, otak tidak dapat berfungsi dengan baik lalu menganggu urusan seharian.

Namun begitu, peningkatan usia fungsi otak ini akan tetap berkeadaan baik jika orang berkenaan mengamalkan cara dan gaya hidup yang sihat serta aktif secara fizikal juga mental.

#2. Rajin baca Al-Quran dan hafal sifir 

cara mencerdaskan otak, cerdaskan otak, kecerdasan otak, cara menjaga kesihatan otak, kesihatan otak, petua kecerdasan otak, cara menjaga kecerdasan otak kanak-kanak, cara menjaga kecerdasan otak orang dewasa, petua kecerdasan fungsi otakKredit: munirah mustafar

Untuk kecerdasan otak, anda harus rajin membaca Al-Quran serta cuba menghafal beberapa ayat setiap hari.

Kemudian ulangi ayat-ayat Al-Quran itu  sebanyak 40 kali sama ada ketika bersolat, memandu atau di mana saja.

“Antara surah yang saya hafal seperti Al-Mulk, As Saff, Al Sajadah, Al Qiyamah, Al Insan dan separuh Al Waqiah serta lain-lain. Surah ini kena selalu baca untuk terus ingat.¬†¬†“Selain itu, kanak-kanak perlu dilatih hafal sifir dan buat kira-kira tanpa menggunakan kalkulator atau komputer. Ketika di sekolah rendah saya hafal sifir satu hingga 12.¬†Latihan ini mungkin punca saya dapat markah A dalam matematik untuk semua peperiksaan,” katanya.¬†

#3. Lakukan senaman dan aktiviti fizikal 

Cara mencerdaskan otak yang lain ialah dengan melakukan senaman dan aktiviti fizikal selama 30 minit kerana ia memberi manfaat pada kesihatan tubuh badan dan membantu cegah penyakit kencing manis dan darah tinggi.

Antara kebaikan lain:

  • Menambah sel-sel neuron
  • Kuatkan sambungan dan cegah kerosakan neuron.
  • Senaman bantu mengeluarkan brain drive neurotrophic factor (BDNF) yang meningkatkan fungsi pembelajaran.
  • Meluaskan pusat ingatan
  • Melancarkan aliran darah pada otak

#4. Belajar kemahiran baru dan cari hobi yang kita minat 

Rahsia sihat Tun Mahathir, Tun M, Tun M kekal muda, kekal sihat Tun M, rahsia Tun M sihat

Jika ingin terus sihat, belajar sesuatu kemahiran baru dan cari hobi yang kita minati serta gembira ketika melakukannya seperti berkebun, pertukangan, menjahit, memasak dan lain-lain.

#5. Jangan buat banyak kerja serentak 

Ya, jangan buat kerja serentak atau multi tasking contohnya membuat panggilan telefon tapi pada masa yang sama menyusun dan menyimpan barang.

Pasti kita akan terlupa barang tersebut diletakkan di mana.

#6. Jaga waktu tidur 

cara mencerdaskan otak, cerdaskan otak, kecerdasan otak, cara menjaga kesihatan otak, kesihatan otak, petua kecerdasan otak, cara menjaga kecerdasan otak kanak-kanak, cara menjaga kecerdasan otak orang dewasa, petua kecerdasan fungsi otak

Cukup tidur antara lima hingga tujuh jam setiap malam. Dengan tidur, anda dapat menguatkan sambungan saraf synapses dan seterusnya meningkatkan proses pembelajaran dan daya ingatan.

“Kajian ke atas kanak-kanak selepas¬†tidur waktu siang¬†menunjukkan ketajaman otak meningkat. Orang dewasa pula jika tidur sekejap waktu siang (power nap) meningkatkan daya fungsi otak,”.

#7. Buat nota kecil 

Amalan mencatit setiap perkara baru yang dipelajari dalam buku nota dapat meningkatkan ingatan kita. Apatah lagi, amalan ini juga menjadi tabiat untuk orang-orang di negara Jepun dan Korea.

“Perlakuan ini juga dilakukan oleh Imam Shafie. Setelah mendengar kuliah dari gurunya dia sering menulis nota di sebelah tapak tangan kirinya. Kemudian dia boleh mengingat semula segala yang dicatatkan di tapak tangannya itu.¬†¬†“Satu kajian ke atas kanak-kanak yang suka melukis tentang perkara baru yang dipelajari mendapati bahawa mereka berjaya dapat markah tinggi dalam ujian,”.¬†

#8. Amalkan makanan terbaik untuk otak 

Makanan yang sihat, berkhasiat dan berzat sangat penting bagi pertumbuhan sel-sel otak dan myelin sheath iaitu buah-buahan dan sayur-sayuran.

Selain itu, kurangkan gula, karbohidrat dan makanan segera kerana meracuni sel-sel otak. 

Khasiat tumbuhan alami untuk otak 

  • Kunyit dan kari :¬†Mencegah timbunan amyloids yang boleh menyebabkan alzeimer. Membersihkan salur darah dalam otak. Meningkatkan ingatan dan pertumbuhan sel neuron.
  • Saderi, lada dan lobak merah:¬†Mengandungi luteolin yang mencegah kerosakan sel neuron.
  • Brokoli, cauliflour dan kuning telur:¬†mengandungi choline iaitu amino asid yang meningkatkan fungsi kognitif, pembelajaran dan ingatan. Selain mencegah tindakan racun otak.
  • Kacang walnut, almond ikan makeral dan salmon:¬†Mengandungi omega 3 atau DHA, phytosterol dan antioxidant. Meningkatkan fungsi otak dan pemulihan sel otak.
  • Pisang, sayuran hijau dan beans:¬†Mengandungi magnesium yang berfungsi mempercepatkan maklumat. Magnesium ini juga meningkatkan aliran darah ke dalam otak. Kajian ke atas kanak-kanak, jika diberikan mereka makan pisang waktu sarapan melonjakkan kecerdasan otak.
  • Daging lembu:¬†Sumber B 12 untuk pertumbuhan sel otak.
  • Bluebarries:¬†mengandungi antioxidant dan phyto kimia yang meningkatkan pembelajaran dan ingatan. Serta kurangkan kerosakan sel otak.
  • Minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak ikan:¬†Makanan mencegah fungsi otak dan melawan penyakit alzheimer.

#9. Permainan otak dan elak stres 

Bermain permainan yang merangsang otak untuk membaca, kefahaman dan hafalan juga dapat meningkat fungsi otak supaya lebih baik.

Selain itu elakkan tekanan fizikal, mental dan emosi secara berleluasa kerana ia boleh meracuni sel otak manusia.

Semoga bermanfaat.

Sumber: theAsianparent Malaysia

Comments
%d bloggers like this: