Cara Cepat Rawatan Menurunkan Kolesterol Tinggi

Apakah Itu Kolesterol ?

Sebelum kita hendak mengambil rawatan menurunkan kolesterol tinggi, lebih baik terlebih dahulu kita ketahui serba sedikit tentang apa itu kolesterol. Kolesterol pada asasnya merupakan sejenis zat lemak yang dinamakan lipid yang diproduksi oleh hati. Sebenarnya, kolesterol tidaklah membahayakan dan akan sangat bermanfaat bagi tubuh kita jika kadarnya tidak terlalu berlebihan. Kolesterol sangat berguna untuk membantu proses pembentukan hormon dan Vitamin D. Bahkan, kolesterol juga akan membantu proses penyerapan nutrisi makanan di dalam tubuh kita. Namun begitu kolesterol akan menjadi membahaya bagi kesihatan ketika kadarnya di dalam tubuh kita berlebihan.Kolesterol akan mengalir di sepanjang darah kita dengan keadaan terbungkus oleh protein. Oleh kerana dibungkus oleh protein, maka kombinasi antara kolesterol dan protein ini biasa dinamakan dengan lipoprotein. Secara umumnya ada 2 jenis lipoprotein pada aliran darah kita, iaitu lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) dan juga lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL)

Apakah Itu LDL dan HDL?

Bila kita bicara tentang kolesterol, maka sangat penting untuk mengetahui apa itu LDL dan HDL. Secara asasnya, kadar 2 jenis lipoprotein inilah yang menjadi faktor penentu apakah kolesterol akan memberi impak buruk bagi tubuh kita atau tidak.

LDL

Biasanya, LDL juga dikenali sebagai kolesterol jahat. Mengapa itu? Ini kerana jenis ini lipoprotein akan membawa kolesterol ke arteri arteri kita. Ini akan menyebabkan kolesterol berkumpul di dinding saluran darah sehingga plak akhirnya terbentuk. Hasilnya, kadar aliran darah menjadi tersumbat dan timbul pelbagai penyakit berbahaya di dalam badan kita.

HDL

Bertentangan dengan LDL, HDL biasanya dipanggil kolesterol baik. Ini kerana lipoprotein jenis ini akan membawa kolesterol kembali dari arteri ke hati. Kolesterol akan dikeluarkan dari badan kita oleh hati.

Penyakit Jika Kadar Kolesterol Berlebihan

Dari penjelasan di atas, sudah tentu anda sudah tahu bahawa kolesterol tidak selalu mempunyai kesan buruk pada tubuh kita. Apa yang membuat kolesterol berbahaya adalah apabila LDL atau kolesterol buruk dalam badan kita berlebihan. Apabila ini berlaku, ada beberapa penyakit yang kemungkinan besar akan menimpa kita:

Penyakit Jantung Koronari

Penyakit ini boleh berlaku disebabkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah kita. Kolesterol yang terkumpul akan menyebabkan plak, yang akan menghalang peredaran aliran darah ke hati kita. Jika peredaran darah ke jantung disekat, maka jantung tidak dapat berfungsi dengan baik dan ini adalah sumber berlakunya serangan jantung.

Stroke

Seperti yang kita ketahui, otak kita memerlukan bekalan nutrien dan oksigen yang mencukupi dari darah untuk berfungsi secara optimum. Apabila peredaran aliran darah ke otak tersumbat kerana plak yang terbentuk di dalam saluran darah, tentu otak akan kekurangan oksigen dan nutrien. Jika ini berlaku, maka sel-sel di dalam otak perlahan-lahan mati dan menyebabkan stroke, bahkan boleh mendatangkan kematian.

Angina Pektoris

Angina pektoris merupakan kesakitan yang dialami pada bahagian dada seseorang. Ia disebabkan oleh kekurangan pengaliran darah ke jantung dan disifatkan sebagai penyakit sementara. Jika pengaliran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke jantung terjejas ini akan menyebabkan penyakit angina pektoris. Otot jantung memerlukan bekalan oksigen yang lebih pada waktu-waktu tertentu seperti semasa melakukan senaman ataupun ketika seseorang itu berada dalam keadaaan tertekan. Faktor lain yang boleh menjadi penyebab kepada penyakit angina pektoris ialah berkaitan dengan kardiovaskular.

Faktor Penyebab Meningkatnya Kadar Kolesterol

Selepas anda mengetahui pelbagai penyakit berbahaya yang boleh disebabkan oleh paras kolesterol yang terlalu tinggi, maka sudah tentu anda tidak mahu tahap kolesterol anda meningkat, bukan?

Untuk memastikan paras kolesterol anda tidak meningkat, maka sudah tentu anda perlu tahu terlebih dahulu faktor-faktor yang menyebabkan peningkatan kadar kolesterol dalam badan.

Gaya Hidup Yang Tidak Sihat

Ia tidak boleh dinafikan gaya hidup yang tidak sihat merupakan faktor utama bagaimana kadar kolesterol dalam badan dapat meningkat secara dramatik. Tabiat seperti merokok, kemalasan untuk bersenam, dan minuman beralkohol telah terbukti dapat mengurangkan tahap HDL dan sebenarnya akan meningkatkan tahap LDL dalam darah.

Di samping itu, rokok dan minuman beralkohol juga akan merosakkan dinding saluran darah dan mempercepat proses pembentukan plak pada saluran darah. Jika demikian, peredaran darah ke organ penting seperti jantung dan otak akan terjejas.

Mengamalkan Makanan Lemak Tinggi

Jika anda seorang peminat makanan yang mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi seperti daging merah terutamanya, maka anda harus mengurangkan penggunaannya dari sekarang. Lemak tepu adalah punca utama menghasilkan kolesterol jahat atau LDL dalam badan. Sekiranya tahap LDL meningkat, saluran darah akan diisi dengan plak dan peredaran darah akan terganggu.

Mempunyai Sejarah Diabetes

Orang yang mempunyai sejarah diabetes biasanya akan mempunyai tahap kolesterol tinggi secara automatik. Malah, pesakit kencing manis mempunyai peluang untuk mengalami serangan jantung dan juga berisiko 5 kali lebih tinggi daripada orang biasa.

Apabila seseorang menghidap diabetes, tahap glukosa dalam badan menjadi tidak terkawal. Tahap glukosa yang berlebihan akan mencetuskan pembentukan plak di dalam saluran darah, yang tentu akan menghalang peredaran darah ke jantung dan juga ke otak.

Obesiti

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk akan sangat berisiko kerana mempunyai paras kolesterol yang tinggi dalam badan mereka. Ini kerana orang yang berlebihan berat badan mempunyai tahap LDL yang tinggi, manakala tahap HDL sangat rendah.

Seperti yang sudah kita ketahui, tahap LDL yang terlalu tinggi akan menyebabkan kolesterol berkumpul di dalam saluran darah. Jika demikian, plak akan membentuk dan menghalang peredaran darah. Akibatnya, risiko serangan jantung akan lebih tinggi. Oleh itu, anda perlu melakukan cara untuk menurunkan berat badan supaya paras kolesterol yang buruk dapat dikurangkan.

Faktor Genetik

Di samping perkara-perkara yang disebutkan di atas, terdapat juga keadaan di mana kadar kolesterol dalam tubuh kita tinggi semasa kita dilahirkan. Keadaan ini, yang biasanya dipanggil hiperkolesterolemia keluarga, boleh berlaku kerana kita mempunyai ibu bapa atau saudara-mara yang mempunyai sejarah kolesterol tinggi. Sekarang, orang yang menderita hypercholesterolaemia keluarga sangat berisiko untuk menghidap penyakit jantung pada usia muda.

Bagaimana Untuk Mendiagnosis Tahap Kolesterol Dalam Badan?

Mengetahui tahap kolesterol dalam setiap badan adalah sangat penting agar kita mengambil langkah-langkah yang perlu dilakukan nanti. Terdapat beberapa tanda kolesterol tinggi yang boleh kita ketahui lebih awal. Tetapi satu-satunya cara untuk mengetahui tahap kolesterol pasti adalah untuk melawat doktor dan melakukan ujian darah.

Apabila melakukan ujian darah, tahap kolesterol akan diukur dengan menggunakan unit miligram per desiliter (mg / dL). Apabila anda menerima keputusan ujian kolesterol, anda akan dapat melihat keputusan dari:

Jumlah Kolesterol: Keputusan yang diperoleh adalah kombinasi LDL, HDL, dan trigliserida 20% dalam darah.

Trigliserida: Trigliserida adalah lemak yang terdapat di dalam darah. Biasanya, paras trigliserida tidak boleh melebihi 150 mg / dL.

HDL: Semakin banyak HDL yang anda dapat, lebih baik. Bagi lelaki, anda sekurang-kurangnya mempunyai 55 mg / dL HDL dan untuk wanita, anda sekurang-kurangnya mempunyai 45 mg / dL HDL.

LDL: Berbeza dengan HDL, lebih kecil jumlah LDL yang anda dapatkan, lebih baik. Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah penyakit jantung, jumlah LDL anda tidak boleh melebihi 130 mg / dL. Bagi anda yang sudah mempunyai sejarah penyakit jantung, tahap LDL yang anda boleh tidak melebihi 100 mg / dL.

Bagaimana Untuk Menurunkan Kolesterol Melalui Makanan

Cara paling mudah untuk mengurangkan kolesterol jahat adalah dengan memperhatikan diet anda. Makanan apa yang sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh kita? Berikut ialah senarai:

1. Oatmeal

Satu makanan yang sangat sesuai untuk dimakan saat sarapan pagi dan akan sangat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Ini kerana oat mengandungi sebatian beta-glucan yang akan menyerap LDL dan mengeluarkannya dari badan.

Malah, pakar percaya bahawa memakan oat secara berkala selama 6 minggu akan mengurangkan tahap LDL dalam darah sebanyak 5.3%. Oleh itu, segera gantikan sarapan anda dengan oatmeal jika anda ingin mengurangkan tahap kolesterol.

2. Ikan Salmon

Kenapa salmon sangat bermanfaat untuk menurunkan tahap kolesterol? Sebabnya mudah, salmon mempunyai kandungan omega-3 yang sangat tinggi. Omega-3 ini akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Akibatnya, tahap kolesterol dalam tubuh akan berkurang.Menurut satu kajian yang dilakukan oleh Loma Linda University, memakan makanan yang kaya omega-3 akan meningkatkan tahap HDL sebanyak 4%. Di samping itu, salmon juga merupakan makanan yang sesuai untuk menggantikan daging merah yang mengandungi banyak lemak tepu.

3. Kacang Almond (Badam)

Jika anda mencari makanan ringan yang sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol, maka badam adalah pilihan yang tepat. Terdapat sekurang-kurangnya 2 alasan mengapa badam sangat berguna untuk mengurangkan tahap kolesterol.

Pertama, badam mengandungi asid tak tepu yang meningkatkan tahap kolesterol baik atau HDL dalam badan kita. Kedua, asid tak tepu daripada badam akan mencetuskan kolesterol jahat atau LDL untuk mengoksida. Jika LDL dioksidakan dengan cepat, maka pembentukan plak pada saluran darah dapat dielakkan.

Sesetengah kajian juga menyimpulkan bahawa dengan mengambil setengah mangkuk badam, tahap kolesterol dalam badan akan dikurangkan sebanyak 10%. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa badam ini mengandungi kalori yang cukup tinggi. Jadi anda perlu menghadkan penggunaannya jika anda tidak mahu menjadi gemuk.

4. Kacang Walnut

Sebagai tambahan kepada badam, walnut juga merupakan sejenis kacang yang akan sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Menurut kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care, mengamalkan pemakanan walnut secara berkala akan mengurangkan tahap kolesterol dalam darah sehingga 10%. Ini kerana walnut mempunyai keupayaan untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah, jadi sudah tentu tahap kolesterol lebih banyak diturunkan.

5. Teh Hijau

Siapa yang tidak tahu teh hijau? Minuman ini juga sangat berguna untuk menurunkan kolesterol. Ini kerana teh hijau mengandungi sebatian yang berfungsi sebagai antioksidan seperti polifenol dan riboflavin. Antioksidan dalam teh hijau dipercayai menghalang peningkatan tahap LDL dalam badan.

Malah menurut kajian yang dilakukan di Jepun, teh hijau dapat mengurangkan kadar kolesterol darah hingga 5%. Di samping itu, minuman ini juga mempunyai kalori yang sangat rendah.

6. Limau

Buah limau terkenal dengan kandungan Vitamin C yang akan berguna sebagai cara untuk memulihkan wajah secara semula jadi dan sebagai cara untuk menyingkirkan zits dengan cepat. Walau bagaimanapun, buah ini juga mempunyai keupayaan yang sangat berkesan untuk mengurangkan tahap kolesterol.

Buah limau mengandungi sebatian yang dipanggil pektin. Pektin adalah satu jenis serat yang akan berguna untuk mengurangkan tahap LDL dalam darah. Buah limau juga mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Menurut beberapa hasil kajian, bekalan 2 gram phytosterol ke dalam badan setiap hari akan sangat berguna untuk mengurangkan tahap LDL dalam darah sebanyak 8%.

7. Tomato

Tidak ada keraguan bahawa tomato mempunyai banyak manfaat untuk badan kita. Ternyata, tomato juga sangat berguna untuk menurunkan kadar kolesterol kerana tomato mengandungi lycopene. Lycopene adalah pigmen yang akan memberikan warna merah ke permukaan kulit tomato.

Menurut satu kajian yang telah diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, lycopene dalam tomato akan sangat berguna untuk mengurangkan kadar kolesterol darah sehingga 17%. Ini kerana lycopene boleh meningkatan tahap HDL dalam badan.

8. Jambu

Selain buah limau, jenis buah-buahan yang juga sangat berkesan untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah dengan cepat adalah jambu. Sama seperti tomato, jambu mempunyai kandungan lycopene yang sangat tinggi. Sebenarnya, jambu adalah jenis makanan dengan kandungan lycopene tertinggi, melebihi kandungan lycopene dalam tomato.Oleh itu, jangan terkejut jika memakan jambu batu, tahap kolesterol dalam darah boleh dikurangkan dengan cepat. Di samping itu, jambu mempunyai kalori yang sangat rendah, jadi ia sesuai untuk menyokong diet anda.

9. Anggur Merah

Anggur merah adalah buah yang cukup mudah dicari. Adakah anda tahu bahawa buah ini boleh mengurangkan tahap kolesterol dengan cepat? Satu kajian yang dilakukan oleh Universidad Complutense de Madrid menyimpulkan bahawa dengan meminum jus anggur merah secara tetap, tahap LDL dalam darah akan dikurangkan sebanyak 9%.Selain itu, masih dalam kajian yang sama, pesakit yang mempunyai kolesterol tinggi ternyata telah menurunkan tahap LDL sehingga 12% selepas meminum jus anggur merah.

10. Bawang Putih

Sekiranya anda ingin menghalang kesan buruk kolesterol, maka anda boleh menambah bawang putih semasa memasak makanan. Bawang putih mempunyai banyak sebatian yang akan sangat berguna untuk mencegah plak daripada menyebabkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah. Jika plak tidak terbentuk, tentu saja anda akan mengelakkan komplikasi daripada penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine menyimpulkan bahawa ternyata, bawang putih dapat mengurangkan kadar kolesterol sebanyak 9%. Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari bawang putih, anda perlu mengambil 2 ulas bawang putih setiap hari.

11. Sayur Bayam

Sama seperti bawang putih, bayam akan sangat berguna untuk melindungi tubuh kita daripada bahaya yang akan disebabkan oleh paras kolesterol yang berlebihan. Ini kerana bayam mempunyai sebatian yang dipanggil lutein yang akan menghalang pembentukan plak pada dinding aliran darah. Akibatnya, tentu saja komplikasi penyakit yang disebabkan oleh kolesterol yang berlebihan dapat dicegah.Pelbagai kajian telah membuat kesimpulan bahawa dengan mengambil makanan lutein secara berkala, anda akan berisiko rendah untuk mendapat penyakit jantung pada masa akan datang.

12. Kacang Kedelai

Semua makanan yang berasaskan soya seperti tauhu atau susu kedelai juga sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Kedelai mengandungi asid lemak omega-3, protein, dan juga serat yang akan membantu mengurangkan tahap LDL dalam saluran darah.Berdasarkan artikel yang dilaporkan oleh WebMD, soya dapat mengurangkan kadar LDL sebanyak 3%. Walaupun jumlah pengurangan tidak penting, tetapi kacang soya masih dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol. Selain itu, terdapat banyak makanan berasaskan soya yang dapat boleh ditemui dengan mudah dalam kehidupan seharian.

13. Alpukat

Satu lagi jenis buah yang berguna untuk menurunkan kolesterol adalah alpukat. Alpukat mengandungi lemak tak tepu yang akan meningkatkan tahap HDL semasa mengurangkan tahap LDL. Alpukat juga mengandungi sebatian yang dipanggil beta-sitosterol. Sebatian ini akan sangat berguna untuk menekan jumlah kolesterol yang diserap melalui makanan.Tetapi harus diingat bahawa alpukat adalah buah-buahan dengan kandungan kalori yang tinggi. Oleh itu, ambil buah ini dengan jumlah yang munasabah supaya anda tidak terkena obesiti.

14. Minyak Zaitun

Adakah anda tahu bahawa minyak zaitun dapat mengurangkan kadar kolesterol? Minyak zaitun kaya dengan antioksidan dan juga lemak tak tepu yang akan mengurangkan tahap LDL sambil meningkatkan tahap HDL. Minyak zaitun mengandungi sebatian yang dipanggil fenolik. Kompaun ini akan menghalang proses pembentukan plak dalam saluran darah akibat pembentukan kolesterol.Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari minyak zaitun, anda disyorkan untuk menambahkan 2 sudu minyak zaitun kepada makanan yang anda makan setiap hari.

15. Coklat

Berita baik untuk anda pencinta coklat. Selain rasa ketagihan, coklat juga sangat berguna untuk menurunkan kolesterol.Coklat mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Menurut kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinical, sebatian phytosterol dapat mengurangkan kadar LDL dalam darah hingga 16%. Coklat mengandungi antioksidan dan juga lemak tak tepu yang juga berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam badan.

16. Buah Berry

Semua jenis beri, sama ada strawberi, beri hitam, atau blueberry, kedua-duanya tinggi antioksidan. Kandungan antioksidan dalam beri akan sangat berguna untuk menurunkan tahap LDL dalam saluran darah.Di samping itu, pakar kesihatan juga menyimpulkan bahawa buah beri juga sangat berguna untuk menyokong prestasi hati. Sekiranya organ-organ penting seperti jantung dapat berfungsi secara optimum, maka sudah tentu lebih banyak kolesterol jahat dapat dikeluarkan dari tubuh.

17. Epal

Epal juga adalah buah yang sangat mudah dicari. Bagi anda yang ingin menurunkan tahap kolesterol dengan cepat, maka memakan epal adalah salah satu pilihan yang paling mudah. Epal mempunyai kandungan polifenol yang sangat tinggi. Seperti yang kita ketahui, polyphenols adalah antioksidan yang boleh mencegah pembentukan plak dalam saluran darah akibat pembentukan kolesterol.Petua untuk mendapatkan manfaat maksimum apabila memakan epal: makan epal sekali dengan kulitnya. Ini kerana kandungan polifenol dalam epal ditemui pada kulit epal tersebut.

18. Flaxseed

Flaxseed adalah satu jenis bijirin yang juga berguna untuk menurunkan kolesterol. Dari namanya, dapat diketahui bahawa flaxseed adalah benih dari bunga flax. Flaxseed sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol.Flaxseed mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang sangat tinggi. Seperti yang telah kita ketahui, omega-3 sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Flaxseed juga mempunyai serat yang cukup tinggi, jadi ia boleh menghalang penyerapan kolesterol yang berlebihan oleh badan.Untuk dapat menikmati flaxseed, maka hanya tambahkan flaxseed dengan makanan yang anda makan seperti bijirin, oatmeal, atau yogurt.

19. Sayur Broccoli

Seperti sayur-sayuran secara umum, sayur broccoli tentu saja akan memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh kita. Khususnya, sayur broccoli ternyata mempunyai pelbagai jenis sebatian yang berguna untuk menurunkan kolesterol.Phytosterol, yang sangat berguna untuk mencegah penyerapan kolesterol yang berlebihan dalam usus kecil. Omega-3 asid lemak, yang sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL semasa mengurangkan tahap LDL dalam darah. Serta antioksidan dan Vitamin C, yang akan menghalang peningkatan paras LDL dalam darah.

20. Minyak Ikan

Biasanya minyak ikan sememangnya digunakan sebagai penambah selera makan kanak-kanak, tetapi ternyata minyak ikan juga mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah dengan cepat. Sebabnya mudah, ini kerana minyak ikan mengandungi omega-3 yang sangat tinggi.Seperti yang dijelaskan di atas, omega-3 akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL sambil mengurangkan tahap LDL dalam darah. Jika itu berlaku, tentu saja kolesterol dalam badan akan berkurangan.

Bagaimana Untuk Mengurangkan Tahap Kolesterol Melalui Gaya Hidup

Selain daripada pola pemakanan, penurunan kolesterol juga boleh dilakukan dengan mengubah gaya hidup harian kita. Menurunkan tahap kolesterol dalam badan melalui gaya hidup sebenar tidak sukar, tetapi sudah tentu anda mesti mempunyai azam yang kuat dan juga konsisten yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Berikut adalah jenis gaya hidup yang dapat mengurangkan kadar kolesterol.

1. Bersenam

Ia tidak boleh dinafikan lagi jika senaman adalah satu aktiviti yang perlu anda lakukan jika anda ingin mengurangkan kolesterol dengan cepat. Banyak hasil penyelidikan telah menyimpulkan bahawa senaman, terutama senaman aerobik seperti berenang, berlari, dan berbasikal dapat meningkatkan kadar HDL dalam darah.

Untuk mengurangkan kolesterol, anda tidak perlu bersenam terlalu keras. Bersenam selama 30 minit sehari secara teratur sangat membantu menurunkan tahap kolesterol. Cuba pelbagai senaman supaya anda tidak merasa bosan dengan cepat.

2. Berhenti Merokok

Semua orang pasti tahu bahawa tabiat merokok akan membawa banyak masalah untuk kesihatan pada masa akan datang. Terdapat banyak bahaya dan kesan buruk merokok kepada tubuh manusia.Sekiranya anda mempunyai tabiat merokok, maka anda harus berhenti dengan segera kerana ternyata merokok juga akan menyebabkan seseorang mengalami kolesterol tinggi. Ini kerana merokok boleh merosakkan saluran darah dan juga mempercepat pembentukan plak oleh kolesterol dalam saluran darah.Sekiranya terdapat pembentukan plak di dalam saluran darah, maka peredaran darah ke jantung akan terganggu dan ini akan menjadikan jantung tidak berfungsi dengan baik. Keadaan itu akan membawa kepada penyakit jantung.

3. Beralih Menjadi Vegetarian

Paras LDL dalam darah biasanya meningkat kerana lemak tepu yang terdapat pada daging yang diproses, maka sudah tentu anda harus mengurangkan pengambilan daging merah. Sekiranya anda sudah mempunyai paras kolesterol yang tinggi, maka adalah idea yang baik untuk beralih kepada vegetarian dan mengambil banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang disebutkan di atas.Satu kajian yang dilakukan oleh Resnicow dan rakan-rakan telah menunjukkan bahawa menjadi vegetarian akan sangat bermanfaat untuk menurunkan tahap kolesterol dan juga trigliserida dalam saluran darah.

4. Hindari Stress

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh menyebabkan paras kolesterol darah melambung? Ya, banyak hasil penyelidikan menyimpulkan bahawa tekanan menyumbang sangat kepada peningkatan kadar kolesterol. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Kronik menyimpulkan bahawa pelajar mengalami tahap kolesterol yang tinggi dalam tempoh ujian berbanding hari biasa.Di samping itu, terdapat juga kajian yang dijalankan oleh P.Tertlake dan rakan-rakannya yang menyimpulkan bahawa tekanan boleh meningkatkan tahap kolesterol darah sehingga 10%.Oleh itu, sebanyak mungkin menghindari tekanan yang berlebihan. Apabila anda mengalami tekanan, rehatkan minda anda seketika dan lakukan perkara-perkara yang anda suka dan bermeditasi. Di samping itu, bersenam juga sangat berguna untuk menangkis tekanan.

5. Tidur Dalam Waktu Yang Cukup

Perkara-perkara remeh seperti memberi perhatian kepada masa tidur juga ternyata sangat berguna untuk menurunkan kadar kolesterol. Seperti yang dilaporkan oleh Healthline, masa tidur yang terlalu pendek atau terlalu lama akan meningkatkan pengeluaran trigliserida dan juga akan mengurangkan pengeluaran HDL dalam darah.Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cardiovascular Nursing menyimpulkan bahawa tidur kurang daripada enam jam akan meningkatkan risiko penyakit jantung seseorang.Oleh itu, kurangkan kebiasaan berjaga hingga larut malam. Dengan masa tidur yang cukup (sekurang-kurangnya 7 jam sehari), tahap kolesterol dalam darah akan dikekalkan dan dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit berbahaya di masa akan datang.

Cara Menurunkan Kadar Kolesterol Melalui Pengubatan

Memperbaiki diet dan gaya hidup sememangnya merupakan cara yang paling disyorkan untuk mengurangkan tahap kolesterol anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana diet dan gaya hidup yang baik tidak mencukupi untuk mengurangkan tahap kolesterol. Sekiranya perkara ini berlaku, maka rawatan adalah langkah yang boleh diambil untuk menurunkan tahap kolesterol tersebut.

Namun begitu, sekiranya anda ingin mengurangkan tahap kolesterol melalui ubat-ubatan, maka anda harus berunding dengan doktor yang anda dipercayai. Pastikan ubat yang anda gunakan diluluskan oleh doktor dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Apakah ubat-ubatan yang sangat berkesan untuk menurunkan kolesterol?

1. Suplemen Niacin

>Suplemen niacin adalah ubat-ubatan yang anda boleh dapatkan di farmasi dengan mudah. Suplemen niasin akan sangat berguna untuk menurunkan kolesterol kerana suplemen ini dapat meningkatkan pengeluaran HDL atau kolesterol baik dalam darah.

Lebih banyak HDL dalam badan, semakin banyak kolesterol yang dapat anda sembuh. Malah, satu kajian yang diterbitkan dalam American Heart Association Journal telah menyimpulkan bahawa suplemen niacin dapat meningkatkan pengeluaran HDL dalam darah sehingga 20%.

2. Aspirin

>Aspirin sememangnya merupakan ubat yang biasanya digunakan untuk merawat sakit kepala. Tetapi apabila anda mempunyai kolesterol tinggi, doktor anda boleh mengesyorkan menggunakan aspirin dengan dos kecil. Ini adalah kerana aspirin mempunyai keupayaan untuk mencegah pembekuan darah. Sekiranya darah tidak membekukan, risiko penyakit jantung koronari dapat dikurangkan.

3. Statin

Statin adalah ubat yang agak popular untuk mengurangkan tahap kolesterol dalam darah dengan cepat. Ini kerana ubat jenis dadah ini dapat menyekat prestasi enzim di hati yang bertanggungjawab untuk menghasilkan kolesterol. Jika ini berlaku, pengeluaran kolesterol akan menurun dan mengurangkan jumlah kolesterol dalam tubuh.Biasanya, doktor hanya akan mengesyorkan menggunakan statin kepada pesakit yang berisiko tinggi untuk penyakit jantung. Kesan sampingan statin yang biasa adalah sakit kepala dan gangguan pencernaan.

4. Ezitimibe

Ezitimibe adalah ubat yang juga biasanya disarankan oleh doktor kepada pesakit yang mempunyai kolesterol tinggi. Jadi, usus kecil dalam badan anda bertanggungjawab untuk menyerap kolesterol yang dihasilkan oleh hati. Setelah diserap, kolesterol ini akan disalurkan ke dalam saluran darah.Sekiranya terlalu banyak kolestrol diserap oleh usus kecil, maka sudah tentu terdapat pembentukan kolesterol dalam saluran darah. Di sinilah ubat ezitimibe berperanan. Ubat ini akan mengurangkan proses penyerapan kolesterol oleh usus kecil. Hasilnya jumlah kolesterol dalam saluran darah akan berkurang.Ubat ini biasanya akan ditetapkan oleh doktor kerana ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang teruk seperti statin. Sebelum mengambil ubat ini, lebih baik terlebih dahulu membaca arahan penggunaan.

5. Alirocumab

Di samping ubat di atas, terdapat satu lagi ubat untuk mengurangkan tahap kolesterol yang dipanggil alirocumab. Ubat ini tidak dimakan, tetapi digunakan untuk tubuh kita melalui suntikan.Alirocumab akan sangat berguna untuk membantu hati menyerap lebih banyak LDL dalam badan. Kesannya, paras kolesterol yang beredar di dalam saluran darah akan menurun.Ubat ini hanya akan ditetapkan oleh doktor untuk pesakit yang mengalami kolesterol tinggi akibat faktor genetik atau mereka yang mempunyai alahan terhadap statin dan ubat penurun kolesterol lain.

Sumber: OhGitu

Comments

Published by

PakCu

I'm a simple person