Panggilan Yang Agung

Isnin lepas apak selamat berangkat ke tanah suci untuk menunaikan Haji. Alhamdulillah.. doa apak makbul. Meskipun berbagai kekangan dan kerisauan apak terhadap apa yg ditinggalkannya di sini.

“Apak pergi sana… pasang niat betui2… Jgn pikirkan apa yg kat sini, pandailah nanti kami uruskan. Doa Dan moga apak sihat dan mendapat Haji yang mabrur… Amin..”, kata aku kat apak masa aku jemput dia dari kampung pada hari Sabtu tu. Alhamdulillah 2 hari lepas aku call apak. Meskipun dia demam (masuk hari ke-3) dia nampak seronok dari perbualan kami. Langsung tak de tanya perkara2 yg dirisaukannya sebelum itu. Tak per apak, kekadang demam yg Allah beri tu utk menghapuskan dosa2 kecil kita.

“Apak doakanlah utk Dan sekeluarga moga dimurahkan rezeki dan moga Najwa sihat”, pesan aku sebelum mengakhiri perbualan kami.

Minggu yang memenatkan

1) Jemputan rumah terbuka (terima kasih kerana sudi menjemput. Moga korang dimurahkan rezeki. Minta maaf kepada yg tak dpt nak pegi.

2) Sistem ICMS, esok nak present

3) DBKL. Kena clearkan duit air yg tertunggak tu !!

4) Sistem e-QA. Kena make sure fully function.

5) Family matters. Kena bantu wife utk keperluan/kesihatan/pelajaran dsbnya memandangkan wife masih dlm pantang…

Moga Allah mempermudahkan urusan aku ini. Amin Ya Tuhan Pemilik Alam

Kelebihan Suami Sabar

Tahukah kita suami yang sabar terhadap isteri yg kuat berleter senang masuk syurga !!

Selalu kita perhatikan, sekarang ini suami banyak yang mengalah berbanding suami2 zaman mak/bapak kita dahulu. Kalo dulu, suamilah raja !! Isteri kena ikut perintah. Malah ada yang diperlakukan seperti hamba. Tapi kini, masyarakat kita semakin berilmu. Banyak tolak ansur antara pasangan.

Suami bukan takut pada bini tapi sayang pada akhirat. DenganMana tidaknya, dengan ibadat dan susah kita melayan kerenah isteri akan memudahkan kita ke syurga. Kata Imam Al-Ghazali, suami yang sabar kerana kesusahan isteri dan kesakitan yang disakiti oleh isterinya itu adalah setengah daripada faedah berkahwin.

Jika kita sabar atas perbuatan isteri; isteri sakiti hati kita, isteri tak hormat kita, kita akan dapat 2 kelebihan iaitu menjadi manusia yang suci hatinya dan sabar ini juga akan melatih kita melawan hawa nafsu.

Sumber: Ceramah Ustaz Mohd Kazim Elias

Alhamdulillah

1st skali aku nak memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt atas limpah rahmat yang dikurniakan kepadaku.. Banyak perkara baik yang berlaku pada aku sepanjang bulan Sya’ban dan Ramadhan ni. Antaranya:

Projek ICMS
Thanks bro Kamal krn memberi kepercayaan utk aku + team develop Sistem ICMS ni. Insyallah kami akan lakukan yang terbaik utk projek ini. Mudah2an akan ada projek susulan.

Broadband Maxis
Setelah hampir 3 bulan aku offline, aku kini dah boleh online dengan Maxis Broadband. Walaupun package paling minima (RM48.00/bulan) tapi.. cukup utk keperluan aku buat masa ni. Thanks bro Eddy pasal hang yg rekemenkan aku pakai maxis. Memandangkan bro Cd dah pakai uni-fi… so kerja2 mendownload aka torrent diusahakan oleh beliau jer

Kelahiran Nur Qarirah Najwa
Tiada harta yang lebih berharga daripada kelahiran seorang lagi puteri menambahkan keluargaku menjadi 5 orang keseluruhannya. Tepat jam 1:20am pada 16/08/2010, isteriku melahirkan anak perempuan di PPUKM. Thanks kpd semua warga kerja PPUKM yang telah memberi layanan yang amat baik sekali sepanjang isteri aku berada disana.

Pertukaran ke Unit Laporan Perubatan
Akhirnya permohonan aku utk ditukarkan ke Unit/Jabatan lain diterima oleh Ketua Jabatan. Aku melapordiri di Unit Laporan Perubatan, Jabatan Maklumat Kesihatan, PPUKM pada 16/08/2010. Thanks Cik Nazwin dan Puan Surianti krn tolong aku utk pertukaran ini. Thanks juga kat Azlina Shukor krn selalu mendoakan aku ditukarkan.

Bila aku kenangkan balik apa yg telah berlaku sebelum ini dan rezeki yang Allah berikan ini, maka benarlah… Apabila kita kembali kepada Allah ketika kita dlm kesusahan, Dia akan sentiasa membantu kita. Cuma kita perlu sentiasa mengingatiNya bukan hanya pada waktu kesusahan tapi juga ketika dimasa senang/sihat/gembira kerana itu juga merupakan dugaan daripadaNya.

Hendaklah kita bersyukur dengan apa yang dikurniakan olehNYa. Pada yg telah membantu dan mendorong aku kepada kejayaan ini, aku ucapkan berbanyak terima kasih. Moga segala jasa baik korang semua, Allah sahaja yang membalasnya dan dipermudahkan urusan korang.

Amin Ya Allah…

Dugaan mu datang lagi Ya Allah

1st skali aku nak ucapkan syukur kpd Mu Ya Allah atas nikmat dan dugaan yang engkau berikan.

Ahad (14/03/2010)

On the way nak pegi Ahmad (member PTM) kawen.. Tetiba kete jammed kat highway berdekatan dengan Tol Bukit Mahkota. Kesiannya anak dan isteri, terpaksa berpanas dan menunggu di tengah-tengah highway. Aku bukak bonet depan keta. Nampak kesan gasket bocor.. Check minyak itam… Ya Allah !! Kering langsung… Nasib baik dlm 10 minit ada towing crane sampai.. Bincang punya bincang.. RM 200 kalo nak dia tarik sampai rumah di Sungai Besi. Okeylah.. aku setuju.. Janji anak + isteri aku selesa dan cepat sampai rumah. Cancel pegi rumah Ahmad kawen.

Rupanya tgh tu.. Tengah lepak-lepak, dalam kul 2… anak buah aku nak mai rumah. Petang tu lak Abg Nain sekeluarga mai rumah !! Patutlah Engkau x mo kasi aku pegi, rupanya ada rezeki yg Kau nak berikan… Ya lah… tetamu ni kan membawa rezeki (kata arwah mak dulu)… Petang dalam kul 6 kami pegi rumah Abg Chain. Lepas maghrib baru balik rumah… Aduh letihnya !!

Isnin (15/03/2010)

Syahwal (anak buah aku merangkap pomen keta) amik keta. Confirm block enjin aku pecah !! Aduh… kena tukar enjin arr nie.. Tidak-tidak pun kena beli enjin kosong.. Syahwal sms kata ada enjin cantek tapi RM 1500.00 !! Okey.. aku agree janji dia pasang cun dan esok leh siap !!

Tengahari bos aku panggil. Sesi kaunseling pertama aku dengan bos. Pasal prestasi kerja aku semakin merosot. Aku dah cakap, tukarkan aku ke jabatan/unit lain !! Aku tertekan kat situ !!

Selasa (16/03/2010)

Enjin keta sampai.. Petang tu Syahwal start pasang.. Malam dia call.. “PakCu malam ni tak boleh hantar ketalah.. Oil-seal grand-shaft PakCu bocor.. Takut minyak itam keluar balik nanti.. ”

So kena tunggu esoklah keta aku ni…

Rabu (17/03/2010)

Pagi ni aku tak pegi kerja. Nak bawak anak pegi Klinik. Seminggu ni Damia kena demam + ruam (macam campak). Sian dia.. selera makan pun berkurangan.. Nasib dia anak yang tabah. Tak meragam langsung. Syukur aku padaMu kerna dikurniakan anak yang menyenangi hati orang tuanya.

Ketika aku menghantar post nie.. Isteriku baru je keluar pergi ke Cheras. Ada ujian memandu keta. Aku doakan kau Lulus dengan cemerlang wahai isteri kesayanganku…

p/s: Aku dah betulkan addon Simple MP3 Player tu. Lain kali sebelum aku post addon, aku test dulu.. 🙂

Balik Kampung !!

Beshnya balik kampung… Rasanya kali ni aku lama kat kampung (Teluk Intan, Perak). Masa aku banyak terluang bersama keluarga. Meskipun, Mak Mok telah tiada, namun suasana dan kemesraan antara kami sekeluarga amat akrab skali. Teringat aku masa zaman kanak-kanak.

Saja aku balik kg ikut jalan lama (KL – Klang – Meru – Kapar – Kuala Selangor – Tanjung Karang – Sekinchan – Sungai Besar – Sabak Bernam – Teluk Intan). Boleh rilek-rilek… meskipun aku dh 2x kena saman laju melebihi had dibenarkan ikut jalan tu. Sepanjang jalan aku dok bercerita ngan isteri kenangan-kenangan lama.

Sampai kampung, Pak Uda sekeluarga ada. Memang aku balik ni pun sebab nak ikut sama pak Uda mengantar anak bongsu dia (apit) bertunang di Taiping esoknya. Mak Ana pun ada. Dah menjadi kebiasaan keluarga, kami adik-beradik lebih mesra dipanggil gelaran diperingkat anak saudara. Cthnya, Pak Uda (Abg Salleh), Allahyarhamah Mak Mok (Kak Arah), Mak Cho (Kak Yam), Mak Ana (Kak Ana), Pakcu (aku)… tu yg aku lekat nama PakCu tu.

Esoknya kami ke Taiping. Balik Taiping singgah ke Zoo Taiping (antara zoo yg tua di Malaysia). Mak Cho belanja… ehehhehe… Tq Mak Cho. Tiket dewasa RM 12 sorang, kanak-kanak RM 8 sorang. Ramai gak yg pergi masa tu; Bapak, Mak Cik, Mak Cho sekeluarga, Mak Anjang sekeluarga, Aku sekeluarga, Lan sekeluarga dan Mak Ana sekeluarga. Seronok dapat berjalan dengan family kat tempat-tempat cam tu.

Petang balik Tapah, rumah Mak Cho. Letih punya pasal, aku decided tido situ. Lagi pun tu 1st time aku tido rumah Mak Cho. Mak Ana pun sama tido situ. Mana taknya, aku cakap kalo dia balik.. aku pun balik sama.. Hehehehe kena ugut baru dia nak tido situ !! Makan malam lauk ayam goreng minyak (masakan keluarga) dan sambal goreng telur. Sungguh menyelerakan.

Esok pepagi kami dah balik Teluk Intan, sebab nak bakar ikan. Tengahari tu makan arr ikan bakar. Kebetulan bapak pun ada. Bestnya dapat makan bersama keluarga. Kiranya kami pun makan besar gak lah pada raya cina ni… Petang tu ziarah kubur, buat tahlil ringkas utk arwah Mak ngan arwah Mak Mok, tak lupa gak utk arwah Along (Syahril) dan arwah Munzir. Semoga Allah mencucuri rahmatNya ke atas roh-roh mereka. Amin !!

Esoknya pepagi Abg Zali pi pekan Teluk Intan cari bubur gandum. Dah berapa kali aku balik kampung cari bubur gandum tak dapat. Kali nie dia yang pegi. Kali pertama pegi kedai mamak tu belum bukak. Kali kedua pegi baru ada. Teringat masa bebujang dulu, bila balik kg jer.. pepagi mesti arwah Mak Mok ajak beli bubur gandum mamak tu. Aku memang tak suka bubur kacang. Kebetulan Abg Zali pun suka bubur gandum.

Lebih kurang pukul 10 pagi, Pak Uda ajak pegi kebun. Aku pegi ngan Abg Man. Kat kebun Pak Uda ada dengan Pak Ulong. Sian aku tengok dua beradik tu. Kami berempat memotong pokok getah. Kata Pak Uda biar senang pokok durian sebelahnya nak naik. Tengahari balik rumah, makanan dah siap. Palagi.. Makan terus disebabkan perut lapar + letih. Lepas makan baring jap, rehatkan badan sebab pastu nak balik Kuala Lumpur.

Jam 4:40 petang aku balik KL. Ikut jalan dalam gak. Memang jalan tak jammed. Sampailah kat pekan Kapar, hujan lebat. Pastu masuk Setia Alam (pasal Pak Uda cakap ikut tu dekat). Terus masuk Federal Highway. Best jalan tak jammed. Makan malam kat kedai Mek Acham jer.

Picnic di Bagan Lalang

Semalam kami sekeluarga pi berkelah di pantai Bagan Lalang. Setelah berbincang bersama, aku sekeluarga ngan John Mizi sekeluarga telah meluangkan masa bersama berkelah di Bagan Lalang.

06:30 : siapkan barang2 keperluan
08:20 : Bertolak ke Bagan Lalang. 2 kereta
10:00 : Sampai disana. Sebelum tu kami beli ikan di pasar pekan Sepang. Air laut surut waktu tu. Anak2 sibuk menangkap ketam kechik. Kebetulan Joey sekeluarga pun berkelah disana. Jumpa dia kejap.
12:30 : Tengahari bakar ikan + sosej. Pergh !! Dengan perut lapar + angin sepoi bertiup… memang menyelerakan makan tengahari tu.
14:30 : Sementara tunggu air laut pasang, kami tidur. Mata aku pula tak boleh nak lelap, palagi… aku pun beli layang2 (RM 10.00). Teringat masa kekecik main layang2 kat tmn perumahan kat kg dulu. Masa dulu buat layang2 pakai pelepah pokok kelapa sawit yang diraut.
17:30 : Air mulai pasang. Kami sekeluarga mandi laut bersama. Rasanya tulah 1st time kami sekeluarga mandi laut bersama. Selama ni asyik anak jer yang mandi. Memang aku malas nak mandi laut sebenarnya.
20:30 : Bertolak balik ke KL. Singgah makan malam kat Kedai Mek Acham, Sungai Besi. Kebetulan Adik Bengkel + keluarga ngan Asam + keluarga ada, so lepak arrr…
23:56 : Sampai rumah !! Aduh letih dowh !!

%d bloggers like this: