Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 261904 bytes) on line 2729

Pernah dpt error cam ni? Mesej ralat ini boleh muncul dalam skrip PHP yang sebelum ini berfungsi apabila keperluan memori melebihi had standad iaitu 8MB seperti yang telah ditetapkan (configuration) dalam fail php.ini. Namun begitu, ia hanyalah merupakan satu masalah yang mudah untuk diatasi.

Untuk menukar had maksimum ini, satu skrip php dengan dibuat dengan memasukkan baris seperti ini di bahagian atas skrip anda:

<?php
ini_set('memory_limit','128M');
?>

Code di atas menetapkan had maksimum 128 megabait. Jika jumlah ini masih tidak berfungsi, anda boleh terus meningkatkan had memori. Anda juga boleh menetapkan had memori tanpa had dengan memasukkan kod berikut:

<?php
ini_set('memory_limit','-1');
?>

Perlu diingat bahawa had memori yang besar adalah amat tidak sesuai untuk programming yang baik. Kod skrip yang buruk (ditulis dengan tidak cekap) boleh mensia-siakan memori dan seterusnya boleh menimbulkan masalah yang teruk bagi skrip yang kerap dijalankan (dipanggil dan digunakan). Walau bagaimanapun, sesetengah aplikasi yang kurang digunakan dan memerlukan memori yang banyak seperti mengimport dan memproses data yang besar tetap harus menggunakan had memori yang besar.

Comments

Published by

PakCu

I'm a simple person